produse_bio_romania ,,Agricultura ecologica”, termen protejat si atribuit de U.E Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura este similar cu termenii ,,agricultura organica” sau ,,agricultura biologica” utilizati in alte state membre.

Ca stiintaagricultura ecologica se ocupa cu studiul sistematic al structurilor materiale( organismele vii si modul lor de viata) si functionale( intra – si interrelatiile structurilor materiale) ale sistemelor agricole si cu proiectarea si managementul agroecosistemelor capabile a asigura, timp indelungat, nevoile umane de hrana, imbracaminte si de locuit, fara ale diminua potentialul ecologic, economic si social.

Ca ocupatieagricultura ecologica este activitatea de asamblare a cunostintelor teoretice despre natura si agricultura in sisteme ecologice durabile, bazate pe resursele materiale, energetice si informationale ale sistemelor agricole.

 Recent introdusa in Codul Ocupatiilor din Romania, meseria de “operator in ferme ecologice mixte” poate fi practicata cu acte in regula, dupa urmarea unui curs de perfectionare.

Actiunile de informare a producatorilor, de instruire si de promovare a conceptului de agricultura ecologica sunt realizate de catre organizaţii de stat şi private. Educatia in agricultura ecologica, in vederea formarii de specialisti pentru acest domeniu constituie o preocupare a institutiilor de profil din invatamantul superior.

Agricultura ecologica a inregistrat in ultimii cinci ani o crestere atat la nivelul productiei si suprafetelor, cat si in ceea ce priveste numarul de operatori. Suprafetele cultivate in sistem ecologic au crescut de patru ori in ultimii ani, ajungand anul trecut la 450.000 de hectare. Exporturile Romaniei de produse ecologice s-au triplat in 2013, depasind 200 milioane de euro, iar numarul de operatori a crescut de la 2000 in 2008 la 16.000 in 2013.
La nivel european, Austria ocupa locul 1 in agricultura ecologica. Statul austriac are o suprafata agricola totala de 3,74 milioane de ha si 165.000 de ferme.

Numarul afacerilor in agricultura a avut una dintre cele mai bune evolutii, cu peste 20.700 de noi entitati infiintate in anul 2012, conform raportului privind sectorul IMM din Romania, editia 2013, realizat de catre Fundatia Post-Privatizare.
Ministerul Agriculturii a pus la dispozitia fermierilor, anul trecut, 50 de milioane de euro, pentru infiintarea a 1.000 de ferme familiale. Statul a finantat proiecte din sectorul vegetal, horticol si zootehnic. In ceea ce priveste zootehnia, sprijinul este destinat celor care au 3-4 vaci si vor sa se extinda la 15-20 de animale.

Conform wall-street.ro la mijlocul lunii iunie, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), vor lansa o noua sesiune de depunere a cererilor de finantare pentru Masura 121 – “Modernizarea exploatatiilor agricole”, adresata celor care vor sa dezvolte ferme familiale.

Pentru aceasta sesiune vor fi alocati circa 50 de milioane de euro, pentru finantarea a peste 1.000 de proiecte. Sprijinul nerambursabil va fi de maxim 50.000 de euro pentru un proiect. Valoarea maxima eligibila a investitiei nu trebuie sa depaseasca 125.000 de euro.

In prezent, la nivel national, sunt 800.000 de fermieri care au intre 1 si 5 hectare de teren si 11.000 de fermieri care primesc jumatate din fondurile pe care tara le are la dispozitie pentru ca acestia din urma gestioneaza jumatate din suprafata agricola a Romaniei.

 Agricultura din Romania reprezinta o afacere de circa 20 de miliarde de euro pe an, a carei evolutie este dictata in mare parte de conditiile meteo. Aceasta piata contribuie cu 6,5-7% la Produsul Intern Brut.

 agricultura-bioIn Romania, controlul si certificarea produselor ecologice este asigurata in prezent de organisme de inspectie si certificare private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pe baza criteriilor de independenta, imparţialitate si competenţă stabilite in Ordinul nr.181/2012 pentru aprobarea Regulilor privind organizarea sistemului de inspectie si certificare, de aprobare a organismelor de inspecţie şi certificare si de supraveghere a activitatii organismelor de control. Aprobarea de catre M.A.D.R a organismelor de inspctie si certificare este precedata, in mod obligatoriu, de acreditarea acestora, în conformitate cu norma europeană EN ISO 45011:1998, emisă de un organism abilitat în acest scop.

Pentru realizarea conversiei la agricultura ecologica, potrivit Legii.nr.38/2001, operatorul

este obligat sa-si certifice activitatea prin intermediul uneia dintre structurile de certificare si control care au notificata activitatea in Romania. Certificarea face obiectul unui acord comercial intre agricultor si structura de certificare aleasa.

In vederea promovarii produselor ecologice, Comisia Europeana acorda sprijin de pana la 50% programelor de informare si promovare propuse de organizatiile profesionale si interprofesionale din sector, care participa cu minim 20 % din costul real al actiunilor, cofinantarea fiind asigurata de la bugetul de stat, in conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 3/2008 al Consiliului privind actiunile de informare si promovare pentru produsele agricole pe piata interna si in tarile terte şi cu Regulamentul (CE) nr. 501/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 3/2008.

Sursa foto: Foto 1, Foto 2.

 

Etichete: , , , ,